Cum alegem vinul sec

Crearea unui vin sec exceptional incepe de la culesul strugurilor potiviti. Și cand spunem struguri potriviti ne gandim la conditii de mediu si clima, pozitionarea geografica a viei, pH, aciditate, culoare, gust si continut de zahar in struguri. Apoi sunt separate bobitele de ciorchine si se pregateste faza de fermentare. Daca pentru strugurii albi alegem sa separam mustul de pielite si seminte, in cazul strugurilor rosii facem exact opusul – strugurii sunt lasati la fermentat alaturi de pielite. Acestea ofera vinuli o culoare intensa si taninuri necesare unui vin rafinat. Urmeaza fermentatia propriu-zisa, care are loc la temperaturi specifice, care pot varia de la 18 pana la 35 de grade Celsius. In functie de temperatura si vinul care se doreste a fi obtinut, fermentarea poate dura de la 3 zile pana la 2 saptamani, dar sunt si cazuri precum crearea unui Orange Wine care presupune o fermentare de pana la cateva luni. Dupa fermentatie, procesul de vinificatie continua cu faza de lipezire a vinului, iar ulterior acesta se matureaza in butoaie de stejar, se imbuteliaza si se invecheste.
Procesul de vinificatie poate fi mult mai complex si poate include mai multe etape, insa ceea ce este important sa retinem este ca atunci cand zaharul din struguri ajunge in vin sub forma de gust dulce si nu alcool, oenologul il numeste „zahar rezidual”. Pentru a crea un vin sec, oenologul va lasa procesul de fermentare sa dureze atat cat este necesar, pana cand sucul fermenteaza complet, permitand drojdiei sa consume tot zaharul prezent. Fara acel zahar, dispare si gustul dulce... astfel putem spune ca am obtinut un vin sec.
Este important sa facem diferenta intre vinul sec si cel bogat in taninuri. Daca atunci cand bem un vin avem senzatia de gura uscata, acest lucru nu se intampla datorita faptului ca vinul este sec, ci datorita nivelului ridicat de taninuri. Daca iubesti vinul sec, crama Budureasca vine cu propuneri pentru toate preferintele.
Cand alegem un vin sec?
Vinul sec este potrivit in orice context, insa este necesar sa tinem cont de asocierile culinare atunci cand alegem un vin.
Cine se orienteaza catre Feteasca Neagra din gama Budureasca Premium va descoperi un vin rosu rubiniu inchis foarte aromat, care aduce aminte de coacaze negre si mure. Cu note de condimente si gust intens de cirese negre, acesta se simte placut pe palatin si este completat de arome de prune uscate si lemn de stejar. Per total, acesta este un vin corpolent, cu taninuri moi si catifelate, care poate fi invechit in sticla. Temperatura ideala de servire este intre 18 si 20 de grade, iar la capitolul asocieri culinare se potriveste cel mai bine alaturi de fripturi, vanat, carne de porc, carne rosie, paste si branzeturi.
Un alt vin rosu foarte popular este Feteasca Neagra din gama Budureasca Origini. Rosu, cu reflexii violacee, acesta se remarca prin aromele sale intense de fructe de padure si e completat de condimente fine. Gustul intens al fructelor rosii este evidentiat de corpolenta si de taninurile moi. Cu o buna aciditate si un real potential de invechire in sticla, acest vin este unui dintre cele mai apreciate vinuri ale Cramei Budureasca.
Dacă preferi mai degraba vinul alb, Chardonnay din gama Budureasca Organic poate fi o alegere excelenta. Culoarea galben – auriu cu reflexii stralucitoare dezvăluie un vin aromat care aminteste de pepene galben copt si piersici zemoase. Notele de fructe tropicale completeaza gustul, iar finalul este lung si rafinat. Se poate servi la o temperatura intre 12 si 14 grade alaturi de carne de porc, alba, mezeluri fine, peste, fructe de mare, legume si branzeturi, ceea ce iti asigura libertatea de care ai nevoie atunci cand pregatesti masa.

No comments:

Post a Comment