Crearea unui vin
sec exceptional incepe de la culesul strugurilor potiviti. Și cand spunem
struguri potriviti ne gandim la conditii de mediu si clima, pozitionarea
geografica a viei, pH, aciditate, culoare, gust si continut de zahar in
struguri. Apoi sunt separate bobitele de ciorchine si se pregateste faza de
fermentare. Daca pentru strugurii albi alegem sa separam mustul de pielite si
seminte, in cazul strugurilor rosii facem exact opusul – strugurii sunt lasati
la fermentat alaturi de pielite. Acestea ofera vinuli o culoare intensa si
taninuri necesare unui vin rafinat. Urmeaza fermentatia propriu-zisa, care are
loc la temperaturi specifice, care pot varia de la 18 pana la 35 de grade
Celsius. In functie de temperatura si vinul care se doreste a fi obtinut,
fermentarea poate dura de la 3 zile pana la 2 saptamani, dar sunt si cazuri
precum crearea unui Orange Wine care presupune o fermentare de pana la cateva
luni. Dupa fermentatie, procesul de vinificatie continua cu faza de lipezire a
vinului, iar ulterior acesta se matureaza in butoaie de stejar, se imbuteliaza
si se invecheste.
Procesul de
vinificatie poate fi mult mai complex si poate include mai multe etape, insa
ceea ce este important sa retinem este ca atunci cand zaharul din struguri
ajunge in vin sub forma de gust dulce si nu alcool, oenologul il numeste „zahar
rezidual”. Pentru a crea un vin sec, oenologul va lasa procesul de fermentare
sa dureze atat cat este necesar, pana cand sucul fermenteaza complet, permitand
drojdiei sa consume tot zaharul prezent. Fara acel zahar, dispare si gustul
dulce... astfel putem spune ca am obtinut un vin sec.
Este important sa facem diferenta intre vinul sec si cel bogat in taninuri. Daca atunci
cand bem un vin avem senzatia de gura uscata, acest lucru nu se intampla
datorita faptului ca vinul este sec, ci datorita nivelului ridicat de taninuri.
Daca iubesti vinul sec, crama Budureasca vine cu propuneri pentru toate
preferintele.
Cand alegem un
vin sec?
Vinul sec este potrivit
in orice context, insa este necesar sa tinem cont de asocierile culinare atunci
cand alegem un vin.
Cine se
orienteaza catre Feteasca Neagra din gama Budureasca Premium va descoperi un
vin rosu rubiniu inchis foarte aromat, care aduce aminte de coacaze negre si
mure. Cu note de condimente si gust intens de cirese negre, acesta se simte
placut pe palatin si este completat de arome de prune uscate si lemn de stejar.
Per total, acesta este un vin corpolent, cu taninuri moi si catifelate, care
poate fi invechit in sticla. Temperatura ideala de servire este intre 18 si 20
de grade, iar la capitolul asocieri culinare se potriveste cel mai bine alaturi
de fripturi, vanat, carne de porc, carne rosie, paste si branzeturi.

Dacă preferi mai
degraba vinul alb, Chardonnay din gama Budureasca Organic poate fi o alegere
excelenta. Culoarea galben – auriu cu reflexii stralucitoare dezvăluie un vin
aromat care aminteste de pepene galben copt si piersici zemoase. Notele de
fructe tropicale completeaza gustul, iar finalul este lung si rafinat. Se poate
servi la o temperatura intre 12 si 14 grade alaturi de carne de porc, alba,
mezeluri fine, peste, fructe de mare, legume si branzeturi, ceea ce iti asigura
libertatea de care ai nevoie atunci cand pregatesti masa.
No comments:
Post a Comment